klasfoto 1.jpg

Via deze blog wil ik jullie op de hoogte houden van alle leuke avonturen die we beleven in ons klasje!

vrijdag 18 februari 2011

Wat waren we lief voor elkaar ... (thema 'Valentijn' en 'verliefd zijn')

Donderdag 10 februari startte juf Evelien met het thema ‘Valentijn’ en ‘verliefd zijn’. We waren erg benieuwd hoe de kleuters zouden reageren op dit thema. Het thema werd ingeleid door een kringgesprekje a.d.h.v. de foto’s die de kleuters hadden meegebracht: foto’s van iemand/iets waar ze van houden, trouwfoto’s van mama en papa, … . Fijn dat jullie zoveel moeite gedaan hebben om materiaal i.v.m. het thema mee te geven. Er werd ook gebrainstormd over ‘Valentijn’. De kleuters dachten aan knuffelen, kusjes geven, lief zijn, verliefd zijn, vriendjes, hartjes, cadeautjes geven, bloemen, chocolaatjes in de vorm van hartjes, … .




Er was heel wat nieuw materiaal aanwezig in de klas. Op de lichtbak konden de kleuters ‘schrijven’: I you, Ik jou. Dit vonden ze heel leuk om te doen. Ze zijn steeds meer bezig met het schrijven van lettertjes en met het schrijven van hun naam.
De kleuters kregen ook de kans om liefdesbrieven te ‘schrijven.’ Het was leuk om te zien.
De knutseltafel sprak heel erg aan: hartjesslinger maken, hartjes uitprikken, hartjes versieren, … . A.d.h.v. een mal maakten de kleuters zelf een hartjesslinger maken om het huis en de klas te versieren.

Juf Evelien richtte in de namiddag in de poppenhoek ook een ‘restaurant’ in met de kleuters. Er werden 2 tafeltjes met stoelen neergezet, een vaasje met rozen op de tafel, placemats gemaakt, … . Net een echt restaurant! De kleuters konden in de rol van ober, kok of klant kruipen. De klanten konden in de menukaart hun bestelling kiezen, de ober noteerde alles op een briefje en gaf alles door aan de kok. Die zorgde dan voor een overheerlijke maaltijd.
Ze konden volop hun fantasie gebruiken.

Op vrijdag 11 februari ontdekten de kleuters bij juf Evelien hoe ze een feesttafel konden dekken. Achteraf speelde zij ook met de kleuters mee in het restaurant en kon het dekken van feesttafel toegepast worden. We waren toch wel benieuwd hoe dit spel verder zou evolueren.

De kleuters konden vandaag werken aan een werkje rond ‘ordenen op basis van kleur, van licht naar donker’. Dit vonden ze leuk om te doen.

In de namiddag werden we getrakteerd op een korte toneelvoorstelling van de oudste kleuters van juf Nathalie (interimaris van juf Sara). Ze hebben ‘Nieuwsgierig Lotje’ voor ons gebracht. De kleuters vonden het schitterend en vooral hilarisch. Ze hebben heel wat afgelachen!

Gisteren werd het verhaal ‘Kikker is verliefd’ uit het boek voorgelezen en vandaag werd we de dag afgesloten met een muzische versie van dit verhaal.


Op maandag 14 februari brachten we met de kleuters van juf Sara/Nathalie een bezoekje aan de chocolaterie ‘Bonaparte’ op Sint-Jansberg. Juf An had de kleuters vooraf goed voorbereid op het bezoekje. We gingen er te voet naartoe en de kleuters waren heel flink tijdens de wandeling. Dit ging echt al heel goed!

Toen we aankwamen stond Eveline, de mama van Magdalina (van juf Sara) ons al op te wachten. Het eerste wat de kleuters zeiden toen ze de winkel binnenkwamen ‘Hmm, hier ruikt het toch zóóóó lekker!’. Het rook er echt naar heerlijke chocolade. We mochten even rondkijken in de winkel waar lekkere pralines lagen. Daarna mochten we meegaan naar het werkatelier. Hier lag al vanalles klaar. Omdat het vandaag Valentijn was, ging Eveline met ons hartjes maken. Ze mochten op hoge tafels zitten zodat ze alles goed konden zien. Eerst werd er uitgelegd waar de chocolade vandaan kwam en wat ze er allemaal mee konden maken. De kleuters waren heel verbaasd over het ontstaan van chocolade. Natuurlijk hebben we ook lekker mogen proeven van de chocolade die er gemaakt werd. Hmm, heerlijk. De kleuters konden er maar niet genoeg van krijgen. Ze keken echt hun ogen uit. Ze mochten ook vragen stellen en dit werd in ‘kindertaal’ uitgelegd.
Op het einde kregen we ook nog allemaal een zakje met een gekleurd hartje en een bruin/wit hartje. Bedankt voor het leuke bezoekje!
































Dit was een leuke activiteit als voorbereiding om zelf pralines te maken.

Toen we terug in de klas kwamen, werd er nog druk over verteld. Natuurlijk keken ze al lang uit naar het moment om hun zakje met chocolade aan mama en papa te tonen.

Dinsdag 15 februari ging het nog eens over het bezoekje aan de chocolaterie en volgens veel kleuters was de chocolade 'heerlijk'!


Vandaag gingen we zelf aan de slag om iets lekkers te maken. We bakten ‘hartenwafeltjes’. Er was veel belangstelling om te helpen. Het is jammer genoeg niet mogelijk om alle kleuters bij iedere activiteit aan de beurt te laten komen. Toch proberen we zoveel mogelijk kleuters in te schakelen bij een huishoudelijke activiteit omdat we weten dat ze dit fantastisch vinden. Vandaag waren de koks: Alaister, Sofie, Romée & Kaat. Ze konden zelf veel doen: suiker afwegen, boter smelten, alles onder elkaar roeren, eiwit stijf kloppen, … . Ze vonden het geweldig! Enkele kleuters konden niet wachten tot de wafeltjes gebakken waren en snoepten regelmatig al van het deeg. Volgens hen moest het deeg niet echt gebakken worden. Gelukkig smaakten de wafeltjes achteraf ook heel lekker. Het was zelfs zo lekker dat alles op was. De koks hadden toch wel een applausje verdiend.


























In de namiddag maakten we een nieuw hoekje in de klas ‘het knuffel- of snoezelhoekje’. De kleuters hielpen juf An bij het inrichten ervan. Er lagen knuffels, kussens, dekentjes, … om even tot rust te komen in dit hoekje. Heerlijk om even te ‘relaxen’. Ze vonden het ook leuk om elkaar te masseren. Het hoekje had heel veel succes.













We merkten vandaag nog maar eens hoe leuk het is om vriendjes te zijn van elkaar. We gaven een vriendje/vriendinnetje een ‘hartje’ en probeerden te verwoorden waarom hij/zij dit hartje verdiende. Fijn om te zien dat de kleuters zo lief zijn voor elkaar!

Op donderdagvoormiddag 17 februari ging juf An met de 4-jarige kleuters naar het CLB. Wat was dit even spannend … Voor sommige kleuters duurde het toch wel lang. Vooraf had juf An de kleuters goed voorbereid a.d.h.v. foto’s die weergaven wat er ging gebeuren. Dit hielp toch wel. Ze waren echt heel erg flink! Juf An had hen vooraf beloofd dat ze een leuke verrassing zouden krijgen als ze flink waren. Ze hadden een klein zakje snoepjes verdiend. Ze mochten zeker eens beloond worden! Ook de andere kleuters die bij juf Angela en juf Nathalie gebleven waren, waren heel flink geweest. Fijn!





In de namiddag konden ze weer fijn spelen in de eigen klas. Hier hadden ze toch wel nood aan.









Knap om te zien hoe goed het rollenspel verloopt in de poppenhoek. We hebben de poppenhoek omgetoverd tot het restaurant. De klanten (wordt gespeeld door kleuters met hakken schoenen, handtassen, …) kloppen op de deur en de kok laat de klanten binnen. Hij/zij wijst hen waar ze kunnen gaan zitten en kookt een lekkere maaltijd voor hen. Geweldig om te zien hoe de kleuters zich inleven in dit restaurantgebeuren.









Aangezien we op maandag bij ‘Bonaparte’ gezien hadden hoe we pralines konden maken, was het op vrijdag 18 februari tijd om zelf aan de slag te gaan. De kleuters keken er al enkele dagen naar uit.
Vandaag waren de koks: Michelle, Valérie, Sofia en Caroline. Zij hadden gezorgd voor heerlijke pralines. Vonden jullie niet?
De kleuters braken chocolade in kleine stukken, smolten deze chocolade au-bain marie, maakten chocoladeschijven op foliepapier en versierden deze met nootjes, rozijntjes, glitterbolletjes, … . Daarna even afkoelen in de frigo en toen konden we lekker gaan smullen.
We wilden natuurlijk de mama’s en papa’s ook eens verrassen en dus mochten de kleuters een doosje met enkele pralines mee naar huis nemen. Dit doosje hadden ze eerst zelf mogen versieren. Het was een leuk resultaat! Hopelijk hebben de mama’s en papa’s ook mogen proeven.
























Op maandag 21 februari sluiten we het thema ‘Valentijn’ en ‘verliefd zijn’ af om op dinsdag 22 februari te beginnen met het thema ‘Carnaval’. Op deze dag werken we nog allerlei werkjes af en ruimen we het klasje op om plaats te maken voor nieuwe materialen rond het thema ‘Carnaval’.

Dit was voor ons weer een geweldig thema om uit te werken met de kleuters. Ook de waarden die bij dit thema aan bod kwamen, waren zeker de moeite waard. Het is zo leuk om te zien dat de thema’s die we kiezen zo goed aanslaan bij de kleuters. Dit geeft ons heel veel voldoening!

Nog enkele leuke foto's:














Nu even afwachten wat het thema ‘Carnaval’ voor de kleuters en voor ons in petto heeft …

2 opmerkingen:

  1. Wat een lieve kleuters in jouw klasje. Veel succes met de leuke blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk allemaal!
    Ik vond het erg jammer dat ik er deze week niet bij was in de klas!
    Maar juf An heeft dat weer supergoed opgevangen!
    Ik mis de kleutertjes en hoop dat mijn rugje vlug weer beter is!
    Groetjes, juf Evelien

    BeantwoordenVerwijderen