klasfoto 1.jpg

Via deze blog wil ik jullie op de hoogte houden van alle leuke avonturen die we beleven in ons klasje!

vrijdag 11 februari 2011

Onze belevenissen bij de thema's 'winter' en 'kikker in de kou'

De kerstvakantie is alweer voorbij gevlogen! Hopelijk hebben jullie allemaal het nieuwe jaar goed ingezet en hebben jullie genoten van de nieuwjaarswensen van jullie kapoentjes.

Na de kerstvakantie was het toch weer even wennen voor de kleuters. Opeens waren er 2 juffen: juf Evelien en juf An. Op maandag en dinsdag is juf An altijd in de klas, op donderdag en vrijdag is juf Evelien er. Op woensdag zijn we er om de week. Juf An turnt op vrijdag wel nog met onze kleuters.

Op maandag 10 januari werden de kleuters door juf An al goed voorbereid op de komst van juf Evelien. We wilden haar toch verrassen op haar 1ste werkdag!



Vandaag startte ook het thema ‘winter’.

Aangezien er geen sneeuw meer lag, maakten we zelf sneeuwballen om in ons turnhoekje te leggen. Zo konden we met dunne en dikke sneeuwballen door ‘de sneeuwman’ gooien. Wat hadden we er plezier in!

 

Vandaag hadden we het er ook over dat dieren het niet gemakkelijk hebben om te overleven in de winter. Dit ging dan vooral over de vogeltjes.
We gingen op zoek naar vogels op onze school. We hadden overal wat eten gestrooid, maar er was geen vogel te bespeuren. Jammer!


Op dinsdag 11 januari maakten we voederbollen voor de vogels. De kleuters waren heel erg benieuwd of er nu wel vogels te voorschijn zouden komen.
We moesten zelf appels in kleine stukjes snijden, nootjes pellen, … . De appels vonden onze deugnieten zelf ook heel erg lekker! Ieder kindje maakte zijn eigen voederbol!






Hmmm lekker!


Nu maar hopen dat de vogels er lekker van zullen smullen!

Op donderdag 13 januari was het dan de 1ste dag dat juf Evelien in het klasje was. De kleuters waren gelukkig heel snel gewoon aan haar. Net alsof het nooit anders geweest was!
Samen met juf Evelien hebben de kleuters in de hoekjes gespeeld om elkaar wat beter te leren kennen.

Op maandag 17 januari hebben we het boekje ‘Kikker in de kou’ van Max Velthuijs geïntroduceerd. Dit zou de leidraad zijn om 2 weken rond te werken. Het verhaaltje past zeer goed binnen het thema ‘winter’ en het zal op heel veel verschillende manieren aan bod komen in de klas: powerpointpresentatie, Kamishibai, dramatiserend vertellen, poppenspel, verteltafel, videofragment, muzikaal verhaal, cd beluisteren, …


Op dinsdag 18 januari was het de laatste dag dat juf Janne bij ons in het klasje was. Wat zullen we haar missen iedere week. Ze deed altijd zo leuke dingen met ons. Deze week maakte zij met de kleuters een ‘glitterschudbol’. We beleefden er weer veel plezier aan om samen met juf Janne te spelen.


Aan het einde van de dag had juf Janne een verrassing voor ons allemaal.



De kleuters waren heel blij met hun supergrote pen! Dankjewel juf Janne!

Op woensdag 19 januari was juf Evelien er weer. Zij maakte samen met de kleuters 'de kachel' van Kikker. De kleuters moesten goed in het boek kijken hoe de kachel er uit moest zien.



Ze moesten samenwerken om de kachel te schilderen. Wanneer de kachel helemaal af was, kreeg hij een plekje in de poppenhoek.
In de bouwhoek maakten de kleuters allemaal verschillende stallen met daken voor de boerderijdieren, zodat ze niet in de kou hoefden te staan.



Op donderdag 20 januari werd dan de rest van het huis van Kikker ingericht in de poppenhoek. De kachel kreeg een plekje in het huis, wat waren de kleuters trots!

De kleuters konden in de huid kruipen van één van de personages uit het verhaal om het zo na te spelen. Het verhaal kwam helemaal tot leven in de poppenhoek.









Vrijdag 21 januari was toch wel een speciale dag. We vierden de 50ste verjaardag van juf Angela! Alle kleuters waren ontzettend trots dat ze haar een roosje mochten aanbieden. Juf Angela was erg ontroerd.


Na het weekend was juf An er weer. Op maandag 24 januari had juf An iets geks meegebracht. Het was wit en het leek erg op sneeuw en op slagroom en het rook naar 'iets om je te wassen'. Aangezien er geen sneeuw was, hebben we maar gedaan alsof we met sneeuw konden spelen :-)! Het was scheerschuim. Heerlijk om hiermee te experimenteren.












Er konden blijkbaar ook sporen in gemaakt worden.




Om het experimenteren met scheerschuim nog leuker te maken, voegde juf An een beetje verf toe aan het scheerschuim. Kaat reageerde al onmiddellijk 'oh juf, als je er oranje verf bij doet, dan gaat het zeker ruiken naar wortelen'. Hieronder is te zien hoeveel plezier de kleuters hadden.




Kaat kon er zelfs haar naam in schrijven ...



Vandaag leerden we ook een versje over 'Kikker'. 


Kikker met zijn rood witte broek,
beleeft van alles in zijn boek.
Varkentje, haas, eend en rat,
zijn zijn vrienden, wist je dat?
Kikker is soms verdrietig of bang,
maar dat duurt gelukkig nooit lang.
Want ze zijn vrienden voor het leven,
en daarom helpen ze elkaar ook altijd even!

Op dinsdag 25 en woensdag 26 januari speelden de kleuters weer heel veel met CLICS. Er werden leuke dingen nagebouwd met plannetjes. Ook werd er nog hard gewerkt aan de knutselwerkjes van Kikker en zijn vriendjes.















Donderdag 27 januari gingen de vierjarige kleuters uit ons klasje met juf Evelien naar de voorstelling van ‘Nieuwsgierig Lotje’ in de Fuego. Wat hadden wij geluk, we zaten op de eerste en de tweede rij! We konden dus alles heel goed zien. De voorstelling was geweldig! De kleuters hebben echt genoten! De jongste kleuters hebben ondertussen fijn gespeeld bij juf Angela.




In de namiddag hebben verschillende kleuters Kikker een warme trui gegeven door stukjes stof uit te knippen en op de trui te plakken.




Andere kleuters werkten aan de figuren van Kikker, ze werden gekleurd en uitgeprikt. Zo konden ze het verhaal thuis ook naspelen. Op de blokkenmat worden de stallen ondertussen uitgebreider en ingewikkelder!



Vrijdag 28 januari hebben we samen de soep van Varkentje gemaakt. Lekker dikke groentesoep! Eerst moesten de groenten worden gesneden. Op twee kleine ongelukjes na, verliep dit erg vlot!




Het vrolijke team van de ‘koude keuken’ J! En na het voorbereidende werk moest er ook gepoetst worden en de afwas gedaan!




Dan de soep maken en daarna proeven. We hadden 2 liter soep gemaakt, die werd zo goed gesmaakt, dat ze helemaal op was! Applausje voor de kookploeg!





Daarna hebben juf Evelien en juf An enkele dagen ingespeeld op wat ze bij de kleuters zagen, hoekjes verder uitgewerkt en de kleuters geobserveerd. De kleuters speelden nog heel fijn met het materiaal dat er in de klas aanwezig was.
Zo speelden ze ook het verhaal van 'Kikker in de kou' na met poppen.




Donderdag 3 februari hebben we samen het 'fruitspel' gespeeld. In de muzische hoekjes konden de kleuters de knutselwerkjes van het thema 'Kikker in de kou' nog afmaken.


Op de blokkenmat konden de kleuters experimenteren met nieuw materiaal,
poly-M.



Vrijdag 4 februari hebben we samen het 'eendenspel' gespeeld. Het thema van Kikker werd afgerond met een tafelpoppenspel gespeeld door enkele kleuters van onze klas. We hebben het verhaal de afgelopen weken op zoveel verschillende manieren gehoord, dat de kleuters het helemaal vanbuiten kennen en het met gebruik van de identieke woordenschat kunnen naspelen. Een leuke afsluiter!


Zo, dit was weer een heel leuk thema en de kleuters hebben weer heel wat kunnen beleven in de klas!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten